PIKAOHJE

Sivut sisältävät Ilmatieteen laitoksen tuottamaa oppimateriaalia, joka liittyy otsoniin ja ilmakehätutkimukseen. Sivuilla on mahdollisuus hyödyntää myös Envisat-satelliitista saatavaa GOMOS-mittalaitteen dataa.

Sivut jakautuvat viiteen osioon, joihin päästään etusivulta. Vasemmassa sarakkeessa olevat osiot ovat perustietoa, jotka pitää hallita ennen oikeassa sarakkeessa oleviin syventäviin osioihin menoa. Syventävät osiot painottavat aihepiiriin tutustumista tiettyyn suuntaan, esimerkiksi matematiikkaan. Jokaiseen osioon kuuluu harjoitustehtäviä, jotka ovat tulostettavissa osioiden vasemmassa laidassa olevasta linkkipalkista. Osioiden asiat kannattaa käydä läpi järjestyksessä.

SIVUSTON TARKOITUS

"Envisat-satelliitti ilmakehän tarkkailijana" -sivusto on tuotos Ilmatieteen laitoksen vuonna 2002 aloittamasta "Envisat-dataa kouluihin" -projektista. Projektin idea on tuoda ilmakehätutkimus ja Envisat-satelliitti lähemmäs koululaisia. Envisat on Euroopan avaruusjärjestön suuri ympäristösatelliitti, ja eräs sen otsonia tutkivista mittalaitteista eli instrumenteista on GOMOS, joka on osittain Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden suunnittelema. Sivuilla hyödynnetäänkin GOMOS-instrumentin dataa. Projektin tavoitteena on kasvattaa tietämystä otsoniongelmista, ilmakehätutkimuksesta ja Envisatista ja toisaalta harjoittaa matematiikan ja fysiikan taitoja. Tämä sivusto on toteutettu pilottiprojektina ja käytettävä data on simuloitua.

Sivustoa ja sen tehtäviä voidaan käyttää oppimateriaalina koulussa tai pelkkänä tiedonlähteenä.

OPPIMATERIAALIN SISÄLTÖ

Ilmakehä ja tutkimus pitää sisällään perustietoa liittyen ilmakehään ja sen rakenteeseen ja sen tutkimiseen.

Envisat ja GOMOS -osio keskittyy Envisat-satelliittiin ja sen GOMOS-mittalaitteeseen. Osioissa on myös aiheeseen liittyvä tietokilpailu.

Otsoni ja ympäristöongelmat sopii erityisesti otsonin määrästä ja siihen liittyvistä ongelmista kiinnostuneille. Osioissa on mahdollisuus piirtää Envisat-satelliitin datasta otsonin ja muiden kaasujen pystyjakaumia ja otsonikarttoja.

Valonsäde ilmakehässä on syventävä osio. Siinä perehdytään spektriin ja valonsäteen ilmakehässä kohtaamiin ilmiöihin, kuten absorptioon ja sirontaan. Näiden ilmiöiden ymmärtäminen on tärkeää seuraavan osion kannalta.

Mittausdatan prosessointi on hyvin matemaattinen osio. Siinä perehdytään menetelmiin ja malleihin, joita käytetään prosessoidessa mittausdatasta kaasujen pitoisuuksia.

Oppimateriaali on toteutettu html-kielellä, mutta mukana on myös muutamia Java-appletteja, eli pieniä ohjelmia (sovelmia). Osiot on toteutettu kehyksiä käyttäen, joten sivut näyttävät parhaimmilta uudemmilla selaimilla.

HARJOITUSTEHTÄVÄT

Jokaiseen osioon on tulostettavissa harjoitustehtävät. Harjoitustehtävät löytyy osion sisältä vasemmalla olevasta linkkipalkista. Tehtävissä on myös ohjeita miten edetä sivujen läpikäynnissä. Tehtävät ovat kuitenkin vain yksi tapa opiskella sivuston asioita. Jos sivustoon tutustutaan koulussa oppitunnilla, opettaja voi käyttää osaa tehtävistä, ottaa niistä ideoita ja yhdistellä sekä muunnella tehtäviä.

Tehtävät ovat hyvin eri tasoisia, niistä voi poimia haluamaansa tarkoitukseen sopivimmat. Tehtäviin on olemassa omat ratkaisumonisteet, jotka löytyvät tästä:

Ilmakehä ja tutkimus, Envisat ja GOMOS, Otsoni ja ympäristöongelmat, Valonsäde ilmakehässä, Mittausdatan prosessointi




LÄHDEMATERIAALI

Internet-lähteet:

Ilmatieteen laitos: http://www.fmi.fi (13.9.2002)

Euroopan avaruusjärjestö: http://www.esa.int/ (13.9.2002)

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry: http://www.ursa.fi (13.9.2002)

http://www.edu.fi/oppimateriaalit/ymparistokemia/ (10.6.2002)

http://www.sarkanniemi.fi/oppimateriaali/tahtiakatemia (13.9.2002)

http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/siv/ (13.9.2002)

http://jwocky.gsfc.nasa.gov/dobson.html (15.7.2002)

http://jwocky.gsfc.nasa.gov/teacher/latlon.html#hms (15.7.2002)

http://www.euromaski.fi/ (12.8.2002)

http://www.ursa.fi/ursa/tuotteet/Tahdet/sanasto.html (13.9.2002)

http://www.ncp.fi/koulutusohjelmat/metsa/opiskelijat/ympero97/%5Cmatskut%5Cotsoni.doc (19.9.2002)

http://www.tekes.fi/julkaisut/matemaattiset_menetelmat.pdf (15.7.2002)


Kirjallisuuslähteet:

Aalto, Levanto, Mäkinen, Paavola 1997. Lyhyt matikka: Todennäköisyys ja tilastot II. Porvoo: WSOY.

Kanninen (toim.) 1992. Muuttuva ilmakehä. Ilmasto, luonto ja ihminen. Helsinki: Valtion painatuskeskus.

Karttunen, Koistinen, Saltikoff, Manner 1998. Ilmakehä ja sää. Ursan julkaisuja 62. Vaasa: Ykkös-Offset Oy.

Laininen, Pertti 1985. Todennäköisyyslasku ja tilastomatematiikka. Otakustantamo.

Lavonen, Kurki-Suonio, Hakulinen 1995. Galilei 5, Aaltoliike. Porvoo: Weilin+Göös.

Tuominen, Pekka 1996. Todennäköisyyslaskenta I. Helsinki: Limes ry.

URSA 1984. Tähtitieteen perusteet. Helsinki: Valtion painatuskeskus.


Projektin avainsanastoa



© Ilmatieteen laitos