ENVISAT-SATELLIITTI ILMAKEHÄN TARKKAILIJANA

RATKAISUT OSIOON: OTSONI JA YMPÄRISTÖONGELMAT


1. Ilmakehän otsonista 90% on stratosfäärissä korkeuksilla 10-50 km. Eniten otsonia on n. 30 km:n korkeudella, jossa sijaitseekin ns. otsonikerros. Ilmakehän otsonista 10 % sijaitsee troposfäärissä eli alailmakehässä, jossa se on saaste.


2. Stratosfäärissä sijaitseva otsoni on ns. hyvää otsonia. Se imee suuren osan haitallisesta auringon UV-säteilystä. Mutta alailmakehässä troposfäärissä otsoni on saaste, jota muodostuu esimerkiksi autojen pakokaasupäästöjen vaikutuksesta.


3. a) Suomalaisista noin kolmannes kuuluu ihotyyppeihin I - II. Suurin osa on ihotyyppiä III, joka kymmenes on ihotyyppiä IV. Omat suoja-ajat voimakkaassa auringonvalossa: tyyppi I: 5-10 min, tyyppi II: 10-20 min, tyyppi III: 20-30 min, tyyppi IV: 40 min.

b) Ihotyypille II turvalliset auringossaoloajat ovat: UV-indeksi 1-2: 1 päivä, UV-indeksi 2-4: 1-2 tuntia, UV-indeksi 4-6: 30-60 minuuttia, UV-indeksi 6-10: 15-30 minuuttia, UV-indeksi yli 10: 5-15 minuuttia.


4. Otsonia on eniten stratosfäärissä keskimäärin korkeuksilla 15-30 km.


5. c) Otsonia on yleensä eniten keväällä ja alkukesästä.


6. Otsonia Meksikon yläpuolella hieman enemmän, typpidioksidia ja typpitrioksidia reilusti enemmän.


9. Otsoniaukko on suurentunut.


10. Maapallon ilmakehä toimii kasvihuoneen tavoin päästäen sisään auringon lyhytaaltoisen säteilyn, mutta estäen tehokkaasti maanpinnan ja ilmakehän itsensä lähettämän pidempiaaltoisen lämpösäteilyn poistumisen. Kasvihuonekaasuja ovat esimerkiksi vesihöyry H2O, hiilidioksidi CO2, otsoni O3 sekä metaani CH4.


© Ilmatieteen laitos