ENVISAT-SATELLIITTI ILMAKEHÄN TARKKAILIJANA

RATKAISUT OSIOON: ENVISAT JA GOMOS


1. a) Envisat on poikkeuksellinen satelliitti suuren kokonsa ja monipuolisuutensa vuoksi. Mikään aikaisempi satelliitti ei ole mitannut ympäristöämme niin laajasti. Envisat kantaakin mukanaan peräti kymmentä mittalaitetta, jotka keskittyvät ilmakehän, merien ja maanpinnan mittaamiseen.

b) Envisat kiertää maapalloa 800 km:n korkeudella napojen kautta siten, että yksi kierros kestää n. 101 minuuttia.


2. a) GOMOS on suomalaisille tärkeä instrumentti, koska se on osittain suomalaisten suunnittelema ja mittausdatan prosessointi tapahtuu osittain Lapin ilmatieteellisessa tutkimuskeskuksessa.


b) GOMOS:in pääasiallinen tehtävä on mitata otsonin määrää ilmakehän eri korkeuksilla. GOMOS mittaa otsonin lisäksi myös muiden ilmakehän kaasujen, kuten typpidioksidin, typpitrioksidin ja aerosolien pitoisuutta ja sen lisäksi ilmakehän lämpötilaa ja kosteutta sekä ylipäänsä ilman tiheyttä eri korkeuksilla. Mittaustuloksia tarkastellaan yleensä karttojen tai profiilien avulla.


3. GOMOS:in mittaus perustuu ilmakehän kaasujen absorptioon ja sirontaan. GOMOS mittaa tähden valon ensin ilmakehän yläpuolella ja sitten ilmakehän läpi eri korkeuksilla n. 70 kertaa. Ilmakehän kaasut jättävät "sormenjälkensä" valoon. Koska tiedetään, millainen kyky kullakin kaasulla on absorboida tai sirottaa valoa, saadaan vaimentuneesta tähden spektristä selvitettyä kuinka paljon mitäkin kaasua kullakin ilmakehän korkeudella on.


© Ilmatieteen laitos